Wonderzalf

1 (28)

Wie eenmaal goudsbloem in de tuin heeft komt er nooit meer van af, las ik ergens.

Ondanks de niet zo vriendelijke ondertoon in dat bericht heb ik nog geen spijt van het zaaien van deze uitbundige bloeier.

Al die oranje bloempjes staan er maar wat vrolijk bij en zijn bovendien ook op allerlei manieren nuttig.

Vorig jaar maakte ik bijvoorbeeld Calendula zalf die vooral door de meiden regelmatig wordt gebruikt tegen allerlei klein kinderleed zoals jeukende muggenbulten en schaafplekjes. Ik hoor ze er daarna nooit weer over! We noemen het dan ook “wonderzalf”.

Een paar weken geleden viel dat potje helaas in scherven uiteen, dus het werd tijd voor een nieuw voorraadje. Ik gebruikte dit keer zowel verse als gedroogde bloemen van vorig jaar, niet met een speciale reden overigens, eerlijk gezegd gebeurde dit per ongeluk. De verse bloemen lagen al in de hete olie te dobberen toen ik las dat je beter gedroogde exemplaren kunt gebruiken. Nog beter schijnt het te zijn als je de gedroogde bloemblaadjes een paar weken op een zonnige plek in een glazen pot met olie laat trekken, dus dat ben ik momenteel ook aan het proberen én er ligt alweer een nieuwe lading bloemen te drogen voor nader te bepalen doeleinden.

1 (11)

2 reacties op ‘Wonderzalf

  1. Wat een goed idee om er olie van te maken, ik geniet juist enorm van de goudsbloem en vind het persoonlijk niet erg dat hij een beetje ‘dwaalt’ door mijn tuin. Heb je de bloemen gedroogd tussen boeken of heb je ze opgehangen om te drogen?

    Like

    1. Ja he, vreemd eigenlijk dat je hem niet meer ziet, zo’n dankbare bloem. Ik heb een ikea ‘kastje’ met drie laadjes, van een een soort gaas en die staat in de garage in een dichte kast. Ik droog in de mandjes!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s