Moestuin 2019

Wat heb ik de afgelopen jaren genoten van mijn ‘prutstuintje’. Het was allemaal één groot experiment en vooral voor de leuk.

Dit jaar pak ik het serieuzer aan!

Een paar weken geleden is het stuk helemaal omgespit met een kraan die hier toevallig was voor andere werkzaamheden op ons erf.

Vervolgens heb ik alle opgekropte (sinds het einde van de zwangerschap) tuinier-energie  er in één keer uitgegooid en een nieuwe indeling gemaakt.

Wat had ik een spierpijn, maar wat was dat het waard!

Door de nieuwe indeling maak ik beter gebruik van de ruimte: minder paadjes en de groentebedden aan de zijde met de meeste zonuren.

Aan de andere kant heb ik bakken gemaakt van vierkante-meter-tuinen van marktplaats en geïmpregneerde planken van onze oude omheining.

Hier komen de snijbloemen en kruiden. Ik ben mij aan het verdiepen in de (geneeskrachtige) werking van allerlei kruiden, vandaar dat ik daar best een groot stuk voor heb gereserveerd.

Al doende komen er steeds meer ideeën bij, wat een heerlijkheid!

De situatie nu:

3 (22)
Links de 8 groentebedden die elk jaar een plaatsje opschuiven, er zijn steeds twee aardbeienbedden waarvan er 1 een extra jaar op hetzelfde bed mag blijven. Ik had dit jaar nog niet genoeg aardbeienplanten dus heb ik dit jaar twee aardappelbedden.
3 (13)
De bosbessen stonden tussen mijn andere bessenstruiken, maar hadden het daar niet naar de zin. Ze kregen daarom een ereplekje in de moestuin samen met een paar nieuwe planten, zure grond en meer schaduw.
3 (3)
Op het zand komt mijn nieuwe kruidentoren voor de keukenkruiden, ervoor komt een vuurplaatsje.
3 (7)
In de kas is nog niet veel actie, door de harde wind zijn er maar liefst 6 glazen gesneuveld! De aardbeien, spinazie en peterselie doen wel hard hun best.
zon
Ik maak af en toe foto’s om mijn zonuren te meten, wat een verschil in een paar weken!
2 (15)b
Insectenhotel in aanbouw, de pallets zijn wel erg oud al en mijn technisch inzicht niet groot dus ik ben benieuwd hoe lang deze blijft staan.
3 (69)b
De fruitboompjes zijn nog erg jong, maar staan al mooi in bloei! 8 stuks heb ik er en een notenboompje.

6 gedachten over “Moestuin 2019”

 1. Wauw, mooi! Het kronkelpaadje maakt het een pak gezelliger!
  Een vraag over de bedden: elk jaar schuif je alles door, maar de twee aardbeienbedden blijven telkens een jaar extra staan? Ik begrijp dat nog niet zo goed. Wij twijfelen erover of we aardbeien buiten zouden planten, of in de serre.

  Like

  1. Ik heb twee aardbeibedden, het eerste bed komt volgend jaar in het bed waar nu de aardappels staan en het tweede blijft volgend jaar op dezelfde plek. Het jaar daarop gaat die laatste verhuizen en blijft de eerste nog een keer staan. Zo heb je elk jaar een bed met aardbeien die voor het eerst op een bed staan (=dikke aardbeien) en één met aardbeien die er voor het tweede jaar staan (=kleinere aardbeien, maar grotere hoeveelheden). Ik heb ook een paar in de kas staan in de hoop vroeg te kunnen oogsten, maar eigenlijk vind ik dat zonde omdat ze het buiten zo goed doen en het al dringen geblazen is in de kas 😊

   Like

 2. Waaauw wat een schone moestuin! Wij moeten het met een éénmeterbak en een paar tomatenplantjes stellen, die voorlopig in onze living voor het raam staan. Ik blijf erop vertrouwen dat het allemaal goedkomt :p. Zalig, binnenkort eten jullie hele maaltijden uit eigen tuin!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s